PKW 2

Nový Cayman a Boxter GTS: Atmosféra sa vracia

24. január 2020Publikoval M. Lábaj

Porsche donedávna do svojich malých športových modelov 718 Cayman a 718 Boxster s označením GTS montovalo preplňované štvorvalce s objemom 2,5-litra. Nie že by to boli zlé motory, ale trojpísmenkové označenie GTS znie predsa len trochu exkluzívnejšie.

Oba modely tak pre rok 2020 dostali nový motor. V strede majú po novom uložený 4,0-litrový atmosférický plochý 6-valec. Upsizing? Presne tak, Porsche zvyšuje objem, vracia sa k svojmu tradičnému motoru, avšak v tomto prípade, s pár zmenami. Šesťvalec disponuje výkonom 394 koní (294 kW) a krútiacim momentom 419 Nm. Jeho červené pole sa nachádza pri 7800 ot/min, manuálna prevodovka so šiestimi prevodmi sa postará aby ste sa na okreskách nenudili. Dvoj-spojková skriňa PDK bude doplnená o čosi neskôr. Akceleráciu z pokoja na 96 km/h zvládne Cayman GTS i Boxster GTS rovnako, a to za 4,3 sekundy. Dlhé rovinky preletia maximálne rýchlosťou 293 km/h.

Okrem atmosférického motora s okamžitou odozvou na plynový pedál, Porsche vybavilo 718-ky taktiež aktívnym podvozkom PASM, mechanickým samosvorným diferenciálom a poriadnymi 6-piestikovými brzdami s priemerom 350 mm na prednej náprave a 330 mm za zadnými kolesami. Vďaka aktívnemu podvozku je auto o 20 milimetrov bližšie k zemi, diferenciál má zase funkciu vektorovania krútiaceho momentu. S malým príplatkom je k dispozícií karbón-keramická spomaľovacia sústava.

Cayman a Boxster GTS 4.0 sa spredu od obyčajného „eSka“ odlišujú predným spojlerom s čiernym lipom a saténovo čiernymi 20-palcovými kolesami so širokými pneumatikami 235/35 vpredu a 265/35 vzadu. Obidva športové vozy majú štandardne namontovaný športový výfukový systém s dvojicou koncoviek v zadnom nárazníku. Kabína sa hrdí čalúnením z Alcantary na sedadlách z paketu Sport Seat Plus, ale i volante, lakťových opierkach a radiacej páke. V prípade Caymanu je v tejto látke čalúnená aj strecha a A-stĺpiky. Cena by sa mala pohybovať okolo 75 000 €. Porsche prezradí presné čísla včas, pri spustení objednávok už toto leto.

text: M.Lábaj, foto: Porsche